
BES Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Emeklilik hayatını hak ettiği gibi yaşamayı kim istemez! Uzun yıllar çalıştıktan sonra geriye yaslanıp emeklilik planlarınızı gerçekleştirmeniz aslında hayal değil. Bu noktada Bireysel Emeklilik Sistemi yani BES, emeklilikteki planlamalara yardımcı olabilir. O halde Bireysel Emeklilik Sistemi’nin ne olduğunu ve birikimlerinize nasıl bir katkıda bulunabileceğini açıklayalım.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?
BES, rahat bir emeklilik süreci geçirmek isteyen kişilerin birikim yapmasını kolaylaştıran özel emeklilik sistemine denir. Sisteme katılan kişi; aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak bir miktar ödeme ile birikim yapabilir.
BES’ten emekli olmaya hak kazanıldığında ödemelerin nasıl alınacağına da katılımcı karar verir. Ödemeleri tek seferde toplu olarak veya aylık, 3 aylık, 6 aylık, yıllık gibi periyotlarla düzenli olarak almak mümkün. Hatta ödemenin bir kısmını toplu olarak alıp diğer kısmını maaş gibi düzenli almak da bir seçenek.
Otomatik BES Nedir?
Otomatik BES olarak da bilinen Otomatik Katılım Sistemi (OKS); 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren ve çalışanların, işverenleri aracılığı ile BES’e otomatik olarak katılması anlamına gelen bir sistemdir. Bu sayede 45 yaşın altında memur veya işçi kadrosunda olanlar ile SGK kapsamında çalışanlar Otomatik BES’e katılır. Otomatik Katılım Sistemi’ne göre katkı payı, brüt maaşın %3’ü olarak belirlenir. Ayrıca sistemden ilk 2 ay içinde isteğe bağlı olarak çıkmak mümkün.
BES’e Kimler Katılabilir?
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmak için eskiden kişinin 18 yaşını doldurmuş olması şartı vardı, ancak artık sisteme katılım için yaş sınırı yok. Yani BES’e katılmak isteyenler yaş sınırı olmadan, yasal temsilcileri yoluyla bunu gerçekleştirebilir.